Noordoostpolder

In regio Noordoostpolder kun je vijf bedrijven bezoeken op zaterdag 7 april van 10.00 tot 16.00 uur.

1. Hoogweg Paprikakwekerijen (Nieuwlandseweg 10, 8316 KZ Marknesse) let op: inrijden via Kalenbergerweg, Luttelgeest)
Glanzende en fel gekleurde paprika’s; groen, rood en geel. Boeiende logistieke processen over de verwerking van mooie gezonde producten. En interessante verhalen over de wereldwijde afzet van deze populaire groente.
De bezoekers van “Kom in de Kas” zien en beleven dit op de bedrijven van Hoogweg Paprikakwekerijen in Marknesse. Sinds 2014 worden de paprika’s op 5 locaties geteeld, drie in Luttelgeest, één in Marknesse en één in Nootdorp. In totaal is het areaal 105 hectare groot.
Het bedrijf hecht veel waarde aan duurzaamheid; dit wordt gedaan door gebruik te maken van duurzame productiemiddelen zoals Diffuus Glas, WKK’s en warmtepompen. Sinds januari zijn ze gestart met de voorbereidingen voor Geothermie.
Alle paprika’s worden afgezet via de telersorganisatie Van Nature.
Hoogweg Paprikakwekerijen heet de bezoekers van “Kom in de Kas” van harte welkom op de nieuwe locatie in Marknesse. Maak hier kennis met dit hoogstandje van teelt en techniek. 2. Van Bentem Sierteelt (Oosterringweg 2-A, 8316 RX Marknesse) 
Van Bentem Sierteelt is een moderne tulpenbroeierij waar jaarlijks ongeveer 25 miljoen tulpen worden gebroeid. Het oogsten en verwerken van de tulpen gebeurt bijna volledig geautomatiseerd. Naast de tulpen wordt er ook een groot assortiment perkplanten geteeld. Deze worden voor bijna 100% direct aan de consument verkocht in de eigen kwekerijwinkel.
Kom in de stemming en klik hier voor alles wat Van Bentem te bieden heeft in en rond je huis en tuin. 3. Aardbeienkwekerij Schwering (Blokzijlerwarsweg 6, 8316 RA Marknesse)
Aardbeienkwekerij Schwering is een familiebedrijf dat zich al sinds 1978 heeft gespecialiseerd in het telen van aardbeien. Het bedrijf heeft momenteel een kasoppervlakte van 19.000 m2, waarvan 12.000 m2 nieuwe, moderne kas waar de eerste aardbeien nu geplukt gaan worden. Verder heeft men 6000 m2 aan foliekassen, waar de oogst iets later start. In de zomer telen zij aardbeien buiten op 2,5 ha stellingen onder hagelnetten. Dit maakt het mogelijk om van april tot en met december aardbeien te oogsten. De kassen worden verwarmd door een CO2 neutrale houtgestookte verwarmingsinstallatie. Om deze kachel te laten branden, wordt er snoeihout uit de omgeving gebruikt. De aardbeien worden zo duurzaam mogelijk geteeld. Zij gebruiken biologische middelen om de plant van nature sterk en weerbaar te maken en te houden. Ook worden er natuurlijke bestrijders ingezet om insectenplagen in toom te houden. Bijen en hommels worden er ingezet voor de bestuiving van de bloemen. Alle teeltstadia zijn te zien; van opkweek tot oogsten. Wij willen u dan ook van harte uitnodigen om dit bedrijf te komen bekijken. Kinderen en óók volwassenen kunnen hun eigen aardbeienplant poten om mee te nemen naar huis en uiteraard kunnen er heerlijke aardbeien geproefd worden.
Neem een voorproefje en kijk hier op de website van dit smakelijke bedrijf. 4. Concern voor Werk (Verlengde Revisieweg 2, 8304 BS Emmeloord (bij navigatie kiezen voor Revisieweg)
Aan de Verlengde Revisieweg in Emmeloord staat een modern kassencomplex van 20.000 m2. Met 6 verschillende klimaatzones en belichting kan men aan veel wensen tegemoet komen. Water geven is zowel onder als boven mogelijk met ieder gewenst bemestingsrecept. Het gerecirculeerde water wordt met een ontsmetter door verhitting schoon gemaakt. De moderne inrichting van de kwekerij voldoet aan de huidige milieueisen. GAP-MPS en Product Proof. De kwekerij is voor een aantal klanten partner in het kweekproces. Zij leveren arbeid en ruimte en daarmee de continuïteit die zo noodzakelijk is in de teeltbranche. Met 130 gemotiveerde medewerkers, 5 leidinggevenden en jarenlange ervaring staan ze klaar om die activiteiten van tuinders of andere afnemers over te nemen die veel handarbeid vergen of niet te automatiseren zijn.    
Klik hier om alles te weten te komen over deze maatschappelijk betrokken organisatie. 
5. Agrico Research (Burchtweg 17, 8314 PP Bant)
Agrico Research is het kweekbedrijf van aardappelcoöperatie Agrico uit Emmeloord; wereldspeler in het vermarkten van aardappelen, kweken van nieuwe rassen en bedenken van innovatieve oplossingen. Bij Agrico Research wordt continu gewerkt aan een sterk en toekomstgericht aanbod aan aardappelrassen. Rassen die hun weg vinden naar verpakkers, supermarkten en afnemers in meer dan 80 landen over de wereld. Ieder jaar start Agrico Research met 170.000 unieke zaailingen. Deze rassen worden meerdere jaren geproefd, beoordeeld en geselecteerd. Na 10 jaar levert dit een aantal nieuwe rassen met toegevoegde waarde op. Rassen met goede opbrengst, resistentie en smaak en passend bij verschillende verwerkingsdoelen.

Nieuw kassencomplex
Alle rassen van Agrico worden via klassieke verdeling gekweekt. Om het veredelingsproces zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen is het kassencomplex van Agrico Research afgelopen jaar volledig vernieuwd. De capaciteit is verdubbeld en de kassen voldoen nu aan de laatste technologische mogelijkheden. Om belangstellenden de gelegenheid te geven de nieuwe kassen te bekijken, opent Agrico Research voor iedereen haar deuren Tijdens deze open dag wordt het kweekproces toegelicht en zijn er vele leuke en interessante activiteiten te beleven voor jong en oud. En uiteraard kun je er ook proeven hoe lekker de aardappel is!
Klik hier en lees alles over dit innoverende bedrijf.

Parkeren voor Agrico Research is mogelijk bij de omliggende boerderijen. Vandaar rijden er pendelbussen naar Agrico Research. Bezoekers met een invalide parkeerkaart kunnen tot aan de bedrijven rijden.


Opening en veiling vinden plaats bij Bedrijf 1: Hoogweg Paprikakwekerijen. Zie meer hierover onder Programma.
 
Word vrienden met onze facebookpagina, dan blijf je van alle nieuwtjes op de hoogte.

Deelnemende bedrijven (5)Copyright © Kom in de Kas 2018 - Gerealiseerd door ACF Bentveld Webs & Apps